5 srpnja, 2023

Kvalitetan radni kadar je osnova poslovnog koncepta Tadex Grupacije

BiH može olakšati poslovanje sa strateškom evaluacijom carinskih tarifa, poticajem domaće proizvodnje, te monetarnom politikom sa ciljem stabiliziranja inflacije, mišljenja je Tadija Šarić, vlasnik i osnivač kompanije Tadex Group koja omogućuje dostupnost kvalitetnih tvornica, ulazni materijala i gotovih proizvoda za bh. tržište, koja uživa značajno poštovanje stranih kompanija.

Kompanija osnovana 2016. godine sa sjedištem u Yiwu (Kina) te prodružnicama u Hong Kongu i Vitezu. Primarna djelatnost firme je uloga posrednika u nabavki robe iz Kine za domaće klijente. Kompanija nudi i usluge pronalaska dobavljača za željeni proizvod, provjere kvalitete, skladištenje, cestovni transport, te organizaciju isporuke robe kupcu.

”Prije osnivanja kompanije radio sam kao komercijalist nabave. Nabava proizvoda iz Kine je u svojoj srži veoma riskantna stvar, te u potrazi za boljim alternativama za smanjenja rizika, imao sam priliku da zapazim ”manjak” na tržištu za ovu vrstu usluge. Željom da se probam u nečemu novom i uvjeren u ideju, spakovao sam kofer i otišao u Kinu, te sve ostalo je prošlost”, kazao je Šarić u razgovoru za ”Poslovne novine”.

Smatra kako je kvalitetan radni kadar je osnova poslovnog koncepta ove kompanije.

”Usluga koju nudimo ne zahtijeva velik radni kadar, ali zahtijeva razumijevanje u sve faktore koji utječu na lanac snabdijevanja, a znamo da ih ima mnogo. Usluga se uvijek sastavlja po potrebi kupca a ona nikad nije ista. Priroda usluge zahtjeva konstantno učenje i prilagodljivost na faktore koji utiču na lanac snabdijevanja”, kazao je Šarić.

Vjeruje kako su usluge koje kompanija nudi od izuzetne prednosti za bh. kompanije jer omogućuje dostupnost kvalitetnih tvornica, ulaznih materijala i gotovih proizvoda za bh. tržište. Na taj način čine bh. kompanije konkurentne sa kompanijama iz ”većih ekonomija” koje su zbog svoje kupovne moći imali privilegiju na dostupnost tih navedenih resursa.

Plan za sljedeći pet godina je povećanje obima poslovanja unutar BiH, te postavljanje stabilnog i konstantnog distributivnog lanca koji će moći podnijeti povećanje potražnje od strane bh. potrošača”, kazao je Šarić.

Istakao je kako je trenutno stanje na globalnim tržištima stvorilo izuzetne teške uslove poslovanja za bh. kompanije.

Destabilizacija eura negativno utiče na kupovnu moć bh. kompanija na svjetskim tržištima. U ovim uvjetima BiH može olakšati poslovanje sa strateškom evaluacijom carinski tarifa, poticajem domaće proizvodnje, te monetarnom politikom sa ciljem stabiliziranja inflacije. Ništa od navedenog nije jednostavno, ali se mora olakšati pritisak koji je nametnut na privatni sektor i bh. potrošače”, zaključio je Šarić.

Razgovarala: Anesa Pindžo